JUDET - Focsani

Un oraș cum n-ai mai văzut
Focșani
Du-te la conținut
Locații
Este un județ presărat cu toate formele de relief, câmpii, dealuri, munți, ape toate au contribuit la formarea unuia dintre cele mai diversificate regiuni. Este o zona seismică complexă de convergență continentală, situată la contactul a 3 unități tectonice: placa Est - Europeană, subplacile Intra - Alpină și Moesică.
Mausoleul Marasesti
Mausoleul de la Mărășești - "Întru slava eroilor neamului"
A fost construi între anii 1923-1938. Mausoleul a fost ridicat pe locul în care, în vara anului 1917, s-au desfășurat luptele din Primul Război Mondial de la Mărășești, soldate cu victoria trupelor romane.
Mausoleul se află la 20 de km de Focșani, pe drumul european E85, la intrarea în orașul Mărășești.
Beciul Domnesc Panciu
Beciul Domnesc Panciu
Monument istoric ce datează din secolul XVIII. Primele mențiuni scrise sunt din secolul al XVI când domnitorul Petru Șchiopu pune sub stăpânirea lui Bucium, mare vornic al Țării de Jos, viile din zonă. Hrubele din Valea Cerbului, construite în vremea lui Ștefan cel Mare au fost folosite la 1700 de familia marelui logofăt Miron Costin. Săpate la 24 m adâncime au fost descoperite întâmplător în anul 1952. Din galeria principală care măsoară 500 m pleacă alte 36 de galerii însumând în total peste 3 km.
După anul 1968 lungimea galeriilor a fost extinsă cu înca 3000 m, acestea putând adăposti în prezent peste 3 milioane de sticle. În hrube se învechesc vinurile ce vor deveni ulterior similare șampaniei obținute prin metoda champenoise.
Cascada Putna
Cascada Putna
Rezervație naturală de tip mixt, este situată în bazinul superior al Pârâului Mișina. Peisajul actual este consecința intenselor procese tetconice din trecut, a evoluţiei văii pe suportul structural și stratigrafic geologic complex, ce au avut ca rezultat formarea unei căderi de apă de circa 12 m.
Aici se ajunge pe drumul judeţean DJ205 D Valea Sării – Năruja, care se desprinde din DN2D, continuat cu DC78 până la Valea Neagră. Drumul forestier de pe văile pârâielor Bălosu și în continuare, Mișina, conduce în aria protejată.
Manastirea Valea Neagra
Mănăstirea Valea Neagra
Este situată pe șoșeaua ce leagă orașul Focşani de Vidra, Tulnici, Târgu Secuiesc și Brașov. La kilometrul 44 după Focșani, respectiv la Valea Sării, se face stânga până în Năruja, apoi se continuă drumul prin satele Podul Nărujei, Nistorești, Românești și Herăstrău. Satul Herăstrău se află la 62 de kilometri Nord-Vest de Focșani, iar de aici și până în curtea Mănăstirii Valea Neagra sunt aproximativ 3 kilometri.
Până la Mănăstire, drumul este bun, iar peisajele sunt de basm, te vei simții cufundat în altă lume.
Monument Ecaterina Teodoroiu
Monument dedicat Ecaterinei TEodoroiu (1894-1917)
Ea a fost un sublocotenent român care a căzut în Bătălia de la Mărășești din timpul Primului Război Mondial. A murit împușcată în piept. Ultimele ei cuvinte pe front de luptă au fost: „Înainte baieți, sunteți cu mine!”.
Monumentul se află la 15 km de Focșani, în localitatea Tișița.
Lacul Negru
Lacul Negru
Pentru a ajunge aici, de la Herăstrău se continuă drumul forestier din lungul Văii Nărujei, până în zona bazinului „Izvoarele Nărujei“. Din vecinătatea cabanelor forestiere se desprinde pe versantul stâng al Nărujei, traseul turistic marcat care conduce la Lacul Negru. Și în continuare în Culmea Dealului Negru unde intersecteaza marcajul turistic „banda roșie“ ce urmărește Creasta Vrancei. Lacul este situat la o înălțime de 1250 m, are o suprafața de 1 hectar și o adâncime maximă de 7.5 m.
Flora din acest loc a făcut ca Lacul Negru să fie unicat în Europa de Sud-Est. Denumirea de Lacul Negru provine de la întunecimea molidișurilor care-l înconjoară și care se reflectă în apele limpezi ale lacului.
Focul Viu Andreiasu
Focurile Vii de la Andreiașu
Unică în Munții Vrancei, este o zonă care merită osteneala de a fi vizitată. Datorită spectaculozității fenomenului prin care emanațiile de gaze naturale, care țîșnesc prin crăpăturile scoarței terestre, se aprind spontan sau pot fi aprinse, formând flăcări de 30-50 cm înălțime. Pentru a ajunge la rezervația geologică situată pe Valea Milcovului, la confluenţa dintre pârâul Reghiu și râul Milcov, trebuie să urcați din centrul comunei Andreiașu de Jos jumătate de kilometru pe un drum în pantă, cu pietriș. Câteva scări vă vor conduce la sanctuarul focului nestins, împrejmuit cu lespezi de piatră.
În interiorul suprafeței dreptunghiulare, lipsită de vegetație și acoperită cu piatră măruntă, cenușie, două-trei din care pâlpâie flăcările albastre - roșiatice.
Cascada Misina
Cascada Mișina
Rezervație naturală de tip mixt, este situată în bazinul superior al Pârâului Mișina. Peisajul actual este consecința intenselor procese tetconice din trecut, a evoluţiei văii pe suportul structural și stratigrafic geologic complex, ce au avut ca rezultat formarea unei căderi de apă de circa 12 m.
Aici se ajunge pe drumul judeţean DJ 205D Valea Sării – Năruja, care se desprinde din DN2D, continuat cu DC 78 până la Valea Neagră. Drumul forestier de pe văile pârâielor Bălosu și în continuare, Mișina, conduce în aria protejată.
Mausoleul Soveja
Mausoleul Eroilor de la Soveja
Monumentul este amplasat în satul Dragosloveni. Monumentul, este dedicat eroilor căzuți în luptele crâncene de pe cuprinsul văii Sușiței și este mărturia suferințelor întregii comunități ocupată de armatele germane în 18 decembrie 1916. Mausoleul adăpostește rămășițele a 16000 de eroi (în interior, plăcile de marmură sunt inscripționate cu numele eroilor identificați).
Osuarul adăpostește 2000 de oseminte ce formează un paralelipiped în centrul acestuia, conferindu-i un aspect impresionant.
Biserica de lemn Sfantul Nicolae
Biserica de lemn Sfântul Nicolae
A fost ridicata la cerința obștilor sătești a nistorenilor pe la finele secolului al-XVIII-lea. Acest lăcaș de cult a fost înălțat pe o fundație din piatră de râu zidită cu mortar, adaptându-se terenului așezat în pantă. Pereții din bârne groase de lemn, ne prezintă un plan trilobat, cu abside poligonale.
Biserica a fost amplasată în mijlocul cimitirului, remarcându-se o cruce înaltă, ridicată în memoria eroilor căzuți pe câmpul de luptă.
Rezervatia Verdele
Rezervația naturală Pădurea Verdele
Această este situată în sectorul cursului superior al Zăbalei, în zona de confluență cu Pârâul Mișina. În covorul ierbos au fost identificate aproximativ 200 de specii de plante superioare cu diverse origini fitogeografice. Un interes deosebit îl prezintă și habitatele forestiere specifice acestui etaj, care adăpostesc pe lângă numeroasele specii de floră și faună, populații reprezentative de carnivore mari, respectiv urs, lup și râs.Este situată la o altitudine de 640 de m, în mijlocul unei păduri de pin.
Turiștii care ajung acolo pot să se bucure de aerul curat de munte și pot vizita casa babei Vrâncioaia, cascada Putnei sau rezervația Cheile Tișiței care se află în apropiere.
Rezervatia Cheile Tisitei
Rezervația Cheile Tișiței
Vă vor întâmpina priveliști de o frumusețe rară, un peisaj spectaculos, cu stânci ascuțite, iar dacă aveți noroc puteți întilni caprele negre, chiar dacă nu durează mai mult de 5 ore, echipamentul de munte este obligatoriu.
La finalul traseului ve-ți găsi un tunel săpat de germani in munte/rocă, din timpul celui de-al doilea război mondial prin care era folosit la provizionarea trupelor. Fi-ți cu băgare de seamă deoarece in acest tunel au mai fost găsiti și urși.
Spune-ți părerea
Dacă dorești mă poți contacta accesând secțiune de mai jos. Poate ai altă părere sau noi informații, îți stau la dispoziție

DESPRE
Un site de prezentare al orașului Focșani prin care se dorește evidențierea atât a bogățiilor arhitecturale ale orașului de pe Milvoc cât și încărcătura istorică a acestuia.
Creat de CIO
Înapoi la cuprins