MUNICIPIU - Focsani

Un oraș cum n-ai mai văzut
Focșani
Du-te la conținut
Locații
La tot pasul vei găsi atracții ce merită văzute. Fiind un oraș mic înseamnă că poți ajunge la ele mergând la pas, în tot acest timp putând obseva atmosfera, locuitorii dar și alte frumuseți ce nu pot fi descrise în cuvinte.
Piata Unirii Focsani - seara
Piața Unirii
Un loc cu o deosebită încărcătură istorică. În mijlocul pieței se poate observa obeliscul unirii, opera unui colectiv de sculptori conduși de Ion Jalea.
Baza octogonală a acestuia este înaltă de 1,4 m în trei trepte placate cu granit roșu peste care se ridică un tor de bronz înalt de 2,24 m. Piața care înconjoară obeliscul este situată pe vechiul hotar dintre Țara Românească și Moldova. Aici în fiecare an la data de 24 ianuarie este omagiat marele act al Unirii.
Atenelul Popular - Focsani
Ateneul Popular Maior Gheorghe Pastia (1927-1945)
Existența Ateneului Popular din Focșani este legată de personalitatea maiorului Gh. Pastia, ctitotul teatrului din orașul de pe Milcov.
Cu începere in 1926, efortul financiar al acestuia s-a canalizat și în direcția construirii unui local pentru Ateneul Popular din localitate, edificiu care-i va purta numele.
Biserica Sfantul Ioan Botezatorul
Biserica "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul"
Biserica a făcut parte din ansamblul fostei mănăstiri, cu hramul "Nașterea Sfântului Ioan Botezatorul" fiind ctitorită de domnitorul Țării Românesti Grigore Ghica în anul 1661.
Această mănăstire a fost înălțată în partea munteană a orașului Focșani, chiar lângă hotarul ce despărțea până la Unirea din 1859 cele două țări. În prezent Biserica acestei mănăstiri se află în grădina publica a oraşului. În 1854, mănăstirea a ars, dar a rămas biserica. În trecut, Biserica a fost construită din cărămidă, pe fundaţie de piatră, în formă de cruce cu trei abside și cu împărțirea clasică: pronaos, naos și altar. Până la restaurarea din 1977 în interior s-au păstrat mici porțiuni de pictură, fațadele erau tencuite și decorate cu două rânduri de firidă suprapuse.
Biserica Sfantul Ioan Botezatorul
Borna de hotar Moldova - Țara Românească

A fost inaugurată în 1931 de către Nicolae Iorga, prim ministru al României la acea ora.
Biserica Sfantul Nicolae cel Nou
Biserica Sfântul Nicole Nou
Data fondării mănăstirii nu se cunoaște. Un document datat 22 mai 1696 este considerat de unii actul de drept prin care este ctitorită biserica Sfântul Nicolae Nou, este actul către mănăstirea ce se înființa a popii Arsenie care „...dă danie mănăstirii Râmnicului local cel au la Focșani ...până în apa Milcovului...“.
Deoarece turla clopotniței este amplasată în partea stângă a construcției, deasupra unei extinderi a pronaosului, acestă biserică se încadrează într-o categorie deosebită de cea obișnuită arhitecturii de cult ortodox din zona ținutului Putnei.
Mausoleul Eroilor Focsani
Mausoleul Eroilor
Monumentul memorial a fost înalțat de sculptorul C. Demetrescu, în anii 1924 - 1926, în memoria eroilor din primul război mondial.
Mausoleul expune arme, arta plastică și fotografii legate de primul război mondial.
Prefectura Focsani Veche
Prefectura Focșani (sediul vechi)
Amplasată pe trei paliere, demisol, parter și etaj, cele peste 80 de încăperi, printre care și două mari săli de ședințe, au adăpostit până la revoluție două mari instituții cu rol administrativ ale târgului de peste Milcov. La început în acest edificiu a funcționat Prefectura ținutului Putna, apoi Prefectura Vrancea, iar din 1977 Primăria Focșani. De la Nicolae Iorga și până la Nicolae Titulescu, toate marile personalități politice, culturale și de conducere și-au adus aportul la îmbogățirea reputației și istoriei acestei clădiri.
În ceea ce privește arhitectura acestei clădiri, putem spune că este vorba despre stilul tradițional românesc specific clădirilor ridicate în secolul XX. Poate cel mai atragător și mai interesant element de construcție este desenul de pe țigla acoperișului, realizat după un model de la mănăstirile din Suceava.
Muzeul de Istorie
Muzeul de Istorie
Muzeul a fost creat în anul 1931 din inițiativa profesorului Al. P. Arbore de la Liceul Unirea - Focșani, cu sprijinul lui S. Mehedinți în două săli ale liceului cunoscut sub numele de "Muzeul Regional Putna".
Complexul muzeal Vrancea cuprinde secții de istorie și arheologie, etnografie și științele naturii.
Muzeul de Stiinte ale Naturii
Muzeul de Științe ale Naturii
Inițial muzeu al Filialei de vânătoare, având ca bază colecția profesor Anghel Bardan, în 1951, colecția devine un muzeu de sine stătător.
Muzeul cuprinde floră și faună din zona Vrancea (30.000 de piese), moluște, flori de mină și mai multe acvarii.
Catedrala Catolica
Catedrala Catolică - Sfinții Apostoli Petru și Pavel
Lucrările actualei biserici cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel au început după anul 1990. Exteriorul bisericii prezintă un stil modernist, din lateral având o forma de butoi iar din fața o forma de mandolină. Interiorul păstrează normele liturgice ale bisericii romano-catolice de jur împrejur sunt reprezentate statui (Via Crucis).
În centrul bisericii se afla masa de altar din marmură care reprezintă locul de jertfă unde se celebrează zilnic Sfânta Liturghie dedicată Sfințiilor  Apostoli Petru și Pavel ai veacului creștin.
Teatrul Gheorghe Pastia
Teatrul Gheorghe Pastia
Monumentul istoric, a fost construit din inițiativa maior Gheorghe Pastia, urmaș al unei familii instărite din Focșani, care donează suma de 300.000 lei necesară construirii unui local de teatru. Actul de donație a fost autentificat la 8 aprilie 1908 la Tribunalul Putna. Comisia de concurs pentru alegerea proiectului localului de teatru alcătuită din maestrul Constantin Nottara, inginer Ion Mincu, si Gheorghe Băicoianu au reținut din cele patru proiecte, lucrarea inginerului arhitect Constantin Ciugolea.
La 11 septembrie 1909 se pune piatra de temelie a construcţiei teatrului în prezența primului ministru, ministrului industriei și comerțului și ministrul justiției. Cu acest prilej a fost emisă o medalie jubiliară pe care era înscris numele donatorului maior Gheorghe Pastia, al primarului orașului I.G.Poenaru, inginer arhitect C. Ciugolea și a antreprenorului arh. S. Vasilescu.
Colegiul National Unirea
Colegiul Național Unirea
Liceul Unirea a luat ființă la data de 7 ianuarie 1866 prin Ordinul Domnesc din 10 august 1865, fiind prima unitate de învățământ secundar din această zonă și între primele din România.
Ministerul Educației Naționale a luat decizia în 1997 de a atribui liceului datorită rezultatelor din ultimii ani numele de Colegiul Național.
Colegiul National Cuza
Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza
Începuturile Colegiului Național Alexandu Ioan Cuza de azi pot fi stabilite în 1889, cand un grup de profesori înființează un externat secundar de fete. Numele de Alexandru Ioan Cuza va fi dat instituției în 1958, pe atunci Școala Medie Mixtă, pentru ca abia în 1965 să se impună denumirea de Liceul Alexandru Ioan Cuza.
În 1990 Liceul Teoretic Al. I. Cuza, transformat in 1999-2000, ca o recunoaştere a valorii sale, în Colegiul Naţional Al. I. Cuza.
Gara Focsani - Euro gara
Gara Focșani
Municipiul Focșani a fost și este un important nod feroviar ce leagă Muntenia de Moldova.
În locul ce adăpostea vechea gară se înalță astăzi o clădire modernă, maiestoasă, înaltă de 4 etaje, pavată cu marmură lucioasă, sclipind în nunațe de gri.
Spune-ți părerea
Dacă dorești mă poți contacta accesând secțiune de mai jos. Poate ai altă părere sau noi informații, îți stau la dispoziție

DESPRE
Un site de prezentare al orașului Focșani prin care se dorește evidențierea atât a bogățiilor arhitecturale ale orașului de pe Milvoc cât și încărcătura istorică a acestuia.
Creat de CIO
Înapoi la cuprins